Kako kršćanski odgajati djecu?

καιnos

SPIRIT JUNKIE
Poruke
1.091
Poena
63

Reputacija:

Kako mi je na facebooku iskočio jedan članak, odlučih otvoriti ovu temu. Kako kršćanski odgajati dijete - evo ovaj članak veli kako tibetanci odgajaju djecu.

Tibetanci se smatraju najboljim roditeljima na svetu: Oni imaju 4 faze vaspitanja deteta i toga se striktno drže! Tibetanci su poznati po svom mudrom i smirenom roditeljstvu. Njihovo viđenje dece i odgajanje, zadivljuje svet

Tibetanci imaju 4 faza vaspitanja deteta. Toga se striktno pridržavaju, zato uvek odgoje srećno i zadovoljno dete.

Faza 1: pre nego navrši 5 godina

U ovom periodu na dete se gleda kao da je ono glavno u kući. Ne kažnjava se, ništa mu nije zabranjeno.
Decu mlađu od 5 godina odlikuje radoznalost, aktivnost i spremnost da istraže svet. Ali, ako nema iskustva, dete može ozbiljno da ugrozi sebe. Stoga, da biste ih zaštitili ne vičite na njih i ne psujte, već preusmerite njegovu pažnju na nešto drugo.

Faza 2: od 5 do 10 godine

U ovoj fazi roditelji decu tretiraju kao "robove", ali nikako se prema njima ne odnose sa okrutnošću. U ovom uzrastu kod dece se gradi logika, razvija se intelekt. Važno je pokazati detetu uzore koje može slediti. Ali nemojte dete previše opterećavati svojim željama.

Faza 3: od 10 do 15 godine

U ovom uzrastu na decu se gleda kao na odrasle ljude. Tibetanci decu ovog uzrasta pitaju za savet, podstiču nezavisnost... Možda mu možete sugerisati kako da se ponaša, ali nikako mu nemojte naređivati ili braniti nešto..
Tibetanci smatraju da roditelj mora izgraditi najpouzdaniji odnos sa svojom decom. Nikako ne smete detetu nametati akcije, već treba da ga usmerite, ohrabrite i odvratite od lošeg ponašanja.

Faza 4: od 15 i više godina


Do petnaeste godine dete završava proces formiranja ličnosti. Od sada bi trebalo da poštujete svoje dete. Što ste uradili do 15. godine, uradili ste! Tibetanci smatraju da je najvažnije u ranoj dobi vaspitati dete dobro, od 15. godine više ne možete promeniti čoveka!
Preuzeto sa http://www.kutaknet.com/index.php/m...9B8Dxpxpw36-G48IXtLSHa_dC5ywevPXiEEgiV6sgtEDI

Sigurno je da su i Židovi imali svoj program kako odgajati djecu...no kako bi kršćani trebali odgajati djecu, da bi ona ostala vjerna Bogu.
 
Odvedite takvo 15-godišnje dijete u neku zapadnu zemlju ,upišite ga u školu pa da vidimo kako se ne može promijeniti.
 
Nazad
Vrh